Sonuçlar Temmuz başında açıklanır ve TERCİHLER 28 Haziran-17 Temmuz 2024 ARASINDA YAPILACAK.
Yerleşmeler açıklandıktan sonra da NAKİLLER 22 Temmuz sonrasında başlayacaktır.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ TERCİH
VE YERLEŞTİRME KILAVUZU
28 Haziran-17 Temmuz 2024 Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması ve 22 Temmuz'da sonuçların ilanı.
22-26 Temmuz 2024 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
29 Temmuz-02 Ağustos 2024 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması diye takvimi oluşur sanıyoruz.
Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme(Adrese bağlı) ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir.
(En fazla 3 okul seçmek şart değil en az 1 okul seçebilir.)
Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir.
Yerleştirme(Adrese bağlı) ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir.
Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.
Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.
Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayanlar için okul müdürlükleri, tercih işlemlerini öğrenci velisinin talebi üzerine, velinin doldurup imzalayarak verdiği “Yerleştirme Tercihleri İçin Ön Çalışma Formu EK-1”e bağlı kalarak veli adına yapacaktır. (20 Temmuz 2024 saat 17.00’ye kadar)
Yerleştirmeye esas nakil işlemi için; tercih başvuruları
22-26 Temmuz 2024 ve 29 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihlerinde saat 17.00’ye kadar yapılabilecektir. Her nakil döneminde öğrenciler, her gruptan en fazla 3 (üç) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yerleştirme işlemleri için tercih başvurusu yapmayan öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde tercihte bulunabileceklerdir.
Tercih sayfası LİNKİ:
https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/MerkeziTercih.ASPX
LGS TERCİH SORU- CEVAP 1
Soru: Tercihler ne zaman başlayacak ve süreç nasıl işleyecek?
Cevap: 28 Haziran-17 Temmuz 2024 arası e okuldan tercih yapılacak ve herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatılacaktır.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 2
Soru: Tercihleri kendi mezun olduğu ortaokula onaylatmak mı gerekiyor?
Cevap: Hayır. Kendi okulu da olur farklı şehirdeki ve ilçedeki ortaokul da olur.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 3
Soru: Öğrenci ilk yerleştiği yeri beğenmedi, başka okulları nakillerde seçebilir mi?
Cevap: Evet, ilk yerleştirme sonucu hem sınavlı okulların puanları hem adrese bağlı bizim gibi okulların OBPleri( puanları) belli olacağından ister adrese bağlı ister puanlı 3 okulu tercih edip sonucu bekler, olmadıysa ikinci nakil haftasında da aynı şeyi yapabilir.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 4
Soru: Öğrenci nakiller sonucunda da İstediği okula giremediyse ne yapacak ?
Cevap : Hiçbir okula giremediyse nakiller bittiği hafta bulunduğu ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe verecek, komisyon öğrenciyi bir okula yerleştirecek.
Eğer bir okula yerleşmiş ama beğenmediyse nakiller okullar başlayana kadar kapalı olacak, o okulda eğitime başlayacak, daha sonra nakil isteyebilir.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 5
Soru: Okullar başlayınca nakil süreci nasıl işleyecek?
Cevap: Dönem başlarında nakiller haftalık olur. Sonraki Kasım' da aylık olur.
Yani her hafta perşembe gününe kadar nakil başvurusu yapılır, şartlar tutuyorsa nakil kabul günü olan cuma günleri ONAYLAnır.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 6
Soru: İstediğimiz her okulu nakillerde isteyebilir miyiz?
Cevap: Okullar başlayınca şart şu: istediğiniz okulda boş kontenjan olacak ve artık taban puanlar yerleştiği için SINAV PUANInız o okulun taban puanından yüksekse orayı tercih edebilirsiniz.
Adrese bağlı okullarda ise adres şartı ve diğer şart ise boş kontenjana başvuranlar arasında OBPsi en yüksek olan ilk sıralara çıkar.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 7
Soru: Boş kontenjanları biz gorebilir miyiz?
Cevap: Evet herkes görebilir.
E okul internet sayfasında yani ana sayfada (öğrenci girişi yapılmadan) duyurular kısmında " Nakil ve Boş kontenjan" linki var, oraya tıklayıp okul türü,il, ilçe okul seçeneklerinden sonra öğrenebilirsiniz.
LGS TERCİH SORU- CEVAP 8
Soru: 9.Sınıfta hiçbir yere nakil olamadık, nakil hakkımız biter mi?
Cevap: Hayır, devam eder.10. sınıfa geçtiğinde adrese bağlı okullarda OBP ile değil 9. Sınıf ortalaması ile tercih eder sıralama adres ve 9. Sınıf ortalamasına göre gerçekleşir.
Sınavlı okul tercihi ise 10. Sınıf 11. Sınıfa da geçse tek şart LGS'de aldığı puandır.10 olduğunda gideceği okulun puanı önceki yıl ne ise yine aynıdır, düşmez.